Wat is proactieve museumbeveiliging?
Proactieve beveiliging gaat uit van de mogelijkheden die een kwaadwillende heeft in een museale omgeving. Dit is voor veel museale organisaties een lastig dilemma. Want je wil niet dat museumbezoekers met wantrouwen worden bekeken of benaderd. Tegelijkertijd kunnen wij ook niet naïef zijn en hopen dat het wel los zal lopen met alle risico's die er zijn. Hoop is alleen geen strategie. Reactief beveiligen maakt dat beveiligingsmedewerkers een afwachtende houding aannemen en niet weten wat ze mogen en moeten doen. In een prikkelarme omgeving zoals een museum is de uitdaging zelfs nog groter om alert te zijn en te blijven. Wij zetten museumbeveiligers (weer) aan op basis van intrinsieke motivatie en methoden die zich in de praktijk hebben bewezen.
Voor wie is de cursus museumbeveiliging geschikt?
Voor museumbeveiligers die graag iets nieuws willen leren en openstaan voor een andere kijk op museumbeveiliging. Wij helpen jullie medewerkers stap voor stap zodat het alleen maar goed kan gaan. Persoonlijke feedback en voortgangsrapportage houden iedereen bij het gestelde doel. Overigens hoef je geen museumbeveiliger te zijn om deze cursus te volgen. Iedereen die in contact komt met museumbezoekers kan voor zichzelf en de organisatie een meerwaarde ontwikkelen voor de bescherming van de collectie.
Wat is jullie werkwijze?
Onze werkwijze is volledig gebaseerd op de mogelijkheden die een kwaadwillende heeft in jullie omgeving. Dat is een hele andere kijk en visie op museumbeveiliging. Deze werkwijze kan alleen succesvol worden geïmplementeerd als er een strategisch, tactisch en operationeel plan aan ten grondslag ligt. Geen zorgen, wij helpen jullie daar stap voor stap mee op weg. Het komt namelijk niet vaak voor dat een museum wordt getroffen door een serieus incident. En als het is gebeurd barst vrijwel direct de publieke discussie los hoe het toch heeft kunnen gebeuren. Het gevolg hiervan is dat medewerkers zich moeilijk een voorstelling kunnen maken bij de werkwijze van mensen die een museum bezoeken vanuit een andere intentie dan de gangbare museumbezoeker. Op beleidsniveau is het logischerwijs niet anders. Wij zijn jullie paracetamolletje voor alles waar je op beveiligingsgebied hoofdpijn van krijgt. Onze betrokkenheid en niet aflatende enthousiasme krijg je er gratis bij.
Wat is jullie visie op museumbeveiliging?
Een integrale en proactieve security aanpak ontstaat niet automatisch omdat mensen met elkaar samenwerken. Daar is handelingsperspectief, en het verbinden van zelfsturing in combinatie met eigenaarschap voor nodig. Dat werkt - zo is onze ervaring - voor onze opdrachtgevers het beste als dit van onderaf en in co-creatie wordt georganiseerd. Dit betekent ook dat oude hiërarchische beleidslijnen mogen worden losgelaten.
Of het nu gaat om de beveiligers op de werkvloer, security managers of beleidsmakers, wij helpen jullie om dreigingen te articuleren. Dat moet niet alleen leiden tot een effectieve aanpak, maar vooral tot een plan dat overzicht biedt. Het nummer één basisprincipe van proactieve beveiliging is dat een eenvoudig plan het beste plan is. Dat geldt trouwens ook voor kwaadwillende die zich voorbereiden op zaken die jij wilt voorkomen.
Minder regeltjes en procedures.
Organisaties hebben de neiging om met een overvloed aan regeltjes en procedures de veiligheid beheersbaar te maken. Ook hier hebben wij een andere filosofie over. Niet in de laatste plaats omdat uitvoerenden zich soms te makkelijk achter procedures kunnen verschuilen om zelf geen beslissing te hoeven nemen. Een standaard operationele procedure (SOP) voor een uitvoerende beveiliger kan wat ons betreft op een A4'tje. Daar kunnen ‘denkende mensen’ die het vertrouwen hebben om dat ook te mogen doen prima mee werken.
Het is tijd om de overstap te maken van reactieve respons naar proactieve preventie®
Op zo’n manier dat iedereen in de organisatie een rol heeft binnen zijn eigen awareness niveau en mogelijkheden. Zelf eigenaarschap voelt om de vitale waarden te beschermen. Niet langer de security manager die de lijntjes tekent waarbinnen beveiligers hun werk moeten doen. Daar zijn de dreigingen van nu te veranderlijk voor. Wij hebben betere en innovatieve oplossingen in de praktijk gebracht bij organisaties. Proactieve beveiliging werkt namelijk het beste als er sprake is van een cultuur van eigenaarschap.
Waar komt jullie expertise vandaan?
15 jaar geleden organiseerden Thamara van Rijn en Bert van Pel de eerste workshops voor musea onder de titel: 'Bij ons gebeurt dat niet.' Het was in de tijd dat museumbeveiliging nog in de beginfase stond en vooral reactief en sterk hiërarchisch was ingericht. Het hoofd beveiliging was de alwetende en bepaalde van bovenaf wat de bedoeling was. Niet zelden was het hoofd beveiliging een ex-politieagent, militair of een loyale medewerker die bij toeval op deze positie terecht was gekomen. En toen kwamen wij op het toneel. Thamara van Rijn studeerde museologie en algemene cultuurwetenschappen en werkte in diverse musea en Bert van Pel was de eerste die op Schiphol was opgeleid en werkte als Profiler. Samen ontwikkelden zij een hele andere visie op museumbeveiliging. Dat was toen. Inmiddels Zijn er meer stappen gezet die onze opleidingen niet alleen veel effectiever maken maar ook toegankelijker en praktischer voor museumbeveiligers.
Wat is het voordeel van jullie online opleidingen en cursussen?
Online biedt het gemak om veilig te kunnen leren wanneer en waar je maar wil. De afdeling planning hoeft zich niet in bochten te wringen om het toch al schaarse personeel uit het rooster te plannen. De cursisten krijgen 24/7 toegang tot alle modules en lesmateriaal en bepalen zelf hoe lang ze erover doen. Na iedere module is er een kennisquiz en maken wij gebruik van games en praktijkoefeningen. Het gevoel van saamhorigheid is er ook in de online community en het persoonlijke contact. Wil je zelf wel eens zien of dat ook echt zo is? Vraag een gratis demo aan.
Krijgen de deelnemers ook een diploma of certificaat?
Na het voltooien van de praktijkopdrachten ontvangt de cursist het waardevolle diploma Operational Security Profiler (OSP®) Dit diploma is opgenomen in het register van de stichting Security Experts EU. Het kan en is niet verplicht.
Wat kan ik nu doen?
Neem contact met ons op en vraag om een gratis demo sessie. Wij laten je de mogelijkheden zien en helpen je indien gewenst verder met je Security ambities.