De cijfers achter het probleem
In Nederland zijn er in de periode 2017 tot 2021 886.600 meldingen gedaan van personen met onbegrepen gedrag. Deze meldingen kwamen veelal bij de politie terecht als code E33 (overlast door verward/overspannen persoon. De trend is dat het aantal meldingen is toegenomen. Opvallend is de sterke groei van jongeren tussen de 18 en 36 jaar. In 2023 heeft deze zorgwekkende trend zich doorgezet met een stijging van 24% voor personen met meerdere meldingen. Voor organisaties speelt de vraag wat kunnen wij doen om op een preventieve en vriendelijke manier te interveniëren, zodat verder opschalen richting politie of zorginstanties niet direct nodig is? De registeropleiding Interventiespecialist onbegrepen gedrag voorziet in deze behoefte.
Bron: GGD-regio Utrecht.
Hoe herken je onbegrepen gedrag en wanneer is er sprake van probleemgedrag?
De signalen van onbegrepen gedrag zijn over het algemeen snel herkenbaar. Angst, roepen, beschuldigen en onrust zijn veelvoorkomende signalen. Tegelijkertijd is er geen definitie over wanneer onbegrepen gedrag als problematisch kan worden aangemerkt. Dit zorgt er in de praktijk voor dat politieagenten, beveiligers en zorgprofessionals bij een oordeelsvorming terugvallen op snelle beslissingen waarbij fouten snel worden gemaakt. Als preventiespecialist speelt de factor tijd bij geen rol. Je neemt de tijd om contact te leggen en een vertrouwensband op te bouwen, zodat je de regie neemt en een oplossing kan bieden.
Waarom is preventie bij onbegrepen gedrag zo belangrijk?
Onbegrepen en regelovertredend gedrag ontstaat vanuit een al dan niet ingebeelde behoefte. Als interventie specialist onbegrepen gedrag zorg je ervoor dat deze behoefte wordt gehoord zodat onbegrepen gedrag niet uitmondt in problematisch gedrag.
Wat als alle redelijkheid faalt?
Hoewel deze opleiding gericht is op zachte preventieve oplossingen bij een kwetsbare doelgroep kan het altijd gebeuren dan een persoon met onbegrepen gedrag agressief wordt naar zichzelf, anderen of naar jou. Het is dan van cruciaal belang dat je zelf ook weer veilig thuis komt. Vandaar dat wij ook tijd besteden aan de meest voorkomende en ongewenste of zelfs gevaarlijke situaties waar je in terecht kan komen. De tactische preventieve technieken die wij je gaan leren gaan ervoor zorgen dat zowel jijzelf als de betrokkene onbeschadigd verder kunnen.
Wie is geschikt voor de functie Interventiespecialist onbegrepen gedrag?
Hoewel je al interventiespecialist onbegrepen gedrag een belangrijke rol hebt in de veiligheid, ben je niet per se een beveiliger. Je draagt bij voorkeur geen uniform en stuurt ook liever geen mensen weg die overlast veroorzaken. Je moet in staat zijn om contact te maken en vragen te stellen en door te vragen. Dat vraagt een open, assertieve en empathische houding. Met deze eigenschappen ben je in staat om een informatiepositie op te bouwen en doelgerichte interventies toe te passen. Voor opdrachtgevers hebben wij een gewenst functieprofiel en procedures die die voldoen aan de AVG-richtlijnen en indien gewenst, op maat worden aangepast.
Wat maakt deze opleiding onbegrepen gedrag uniek?
Bij al onze opleidingen is de rode draad het signaleren van specifiek gedrag dat buiten de norm of context valt van een omgeving. Gedrag dat vaak over het hoofd wordt gezien vanuit het oogpunt van veiligheid. Wat deze opleiding Interventie specialist onbegrepen gedrag echt uniek maakt, is de focus op praktische toepassing en hands-on ervaring. Wij bereiden je voor op echte situaties waar je in de parktijk mee te maken krijgt en waar je het verschil kan maken. In onze online academie leer je op je eigen tempo de kennis en verdieping zodat er tijdens de praktijkdagen 100% aandacht is voor de realistische scenario's waarin we je gaan onderdompelen.
Wat maakt jullie geschikt om deze opleiding te geven?
Preventional is al jarenlang specialist in het trainen en opleiden van professionals in het veiligheidsdomein. De methodieken die wij onze cursisten leren, zorgen ervoor dat er in korte tijd een verstandhouding ontstaat. Vanuit deze verstandhouding is het mogelijk om te vragen en door te vragen en eventueel mitigerende maatregelen te (laten) nemen. Dit wordt ook wel Human Intelligence (HUMINT) genoemd. Voor deze opleiding is al onze ervaring op het gebied van observatie, herkennen en filteren van specifieke signalen, vragen en doorvragen ontwikkeld naar deze voor Nederland unieke opleiding. De normen zijn geborgd in het kwaliteitsregister van de stichting Security Experts EU.
Meer weten? Plan een vrijblijvende intake.