wat is predictive profiling?
Bert van Pel
3 min
0

Wat is predictive profiling en hoe wordt dit in de praktijk toegepast?

3 min
0

Wat is predictive profiling en hoe wordt dit in de praktijk toegepast


De definitie van predictive profiling

Het uitvoeren van een dreigingsassessment ten aanzien van een persoon, voorwerp, informatie of situatie op basis van verdachte indicatoren in relatie met een modus operandi.

Anders gezegd

De profiling methodiek berust op een aantal principes, die tezamen een systeem vormen tegen dreigingen gericht tegen de vitale belangen van een organisatie. In de profiling methodiek staat de tegenstander en zijn specifieke manier van handelen  (modus operandi) centraal.

Verdachte indicatoren en security questioning

De profiler maakt hierbij gebruik van verdachte indicatoren en security questioning. De verdachte indicatoren zijn een signaal dat er iets aan de hand zou kunnen zijn en security questioning is bedoeld om de eerder waarneming of verdachte indicator te ontkrachten,

De rol van een Profiler

Het is aan de profiler om de verdachte indicatoren al in een vroeg stadium te onderkennen en indien nodig tegenmaatregelen te nemen. Tegenmaatregelen hebben als belangrijkste doel, ervoor te zorgen dat een tegenstander, zijn geplande aanval niet langer kan of wil uitvoeren. Predictive Profiling wordt om die reden ook wel proactief beveiligen genoemd.

Waar ligt de oorsprong van de predictive profiling methodiek?

De methodiek is in de jaren 70 ontwikkeld in Israël, en werd toegepast als methode om terrorisme in de burgerluchtvaart te voorkomen. Na de golf van kapingen in de jaren 70.  De kaping van Air France in 1976 uitgevoerd door terroristen van The Popular Front For The Liberation Of Palistine (PFLP)  in samenwerking met de Duitse revolutionaire Zellen was een game changer. Vooral omdat voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog joodse passagiers door Duitsers werden gescheiden van de overige passagiers. Israël wilde vanaf dat moment koste wat kost voorkomen dat vliegtuigen als doelwit werden gebruikt.

Operatie Jonathan

De omslag in denken over veiligheid

De omslag in denken kwam er simpelweg op neer dat niet het zoeken naar een wapen centraal stond maar het zoeken naar de persoon die een mogelijke dreiging vormt. Deze aanpak is succesvol gebleken in de zin dat terroristische acties tegen ElAl sinds die tijd en vooralsnog altijd voortijdig zijn gestopt. ELAL staat bekend als de best beveiligde luchtvaartmaatschappij ter wereld. Al deze veiligheidsmaatregelen zorgen er wel voor dat een ticket duurder is dan bij andere maatschappijen.

Predictive Profiling in Nederland

Sinds de aanslagen op 9/11 is ook in Nederland een omslag in denken over veiligheid ontstaan. De angst om verbanden en verdachte signalen over het hoofd te zien groter geworden. De reactieve klassieke manier van beveiliging is sindsdien aan het veranderen naar een meer proactieve aanpak.

Is Predictive Profiling wetenschappelijk bewezen?

Nee, en dat zou ook niet kunnen. De methodiek is een holistische benadering. Je zou dan alle afzonderlijke aspecten moeten onderzoeken met een controlegroep. De profiling methodiek leunt sterk op Human Intelligence (HUMINT). Waarschijnlijkheid is daarin de norm.

Kan iedereen profiling leren?

Wat ons betreft kan iedereen die daar wat moeite voor wil doen profiling leren. Maar zoals met alles helpt het wel als je al wat levenservaring hebt en makkelijk contact legt. Interesse in andere culturen en een groei mindset zijn ook onmisbaar.

Waar wordt predictive profiling toegepast?

Wat ooit is begonnen in de burgerluchtvaart om kapingen en aanslagen te voorkomen heeft inmiddels zijn weg gevonden in tal van sectoren en organisaties. De reactieve vorm van beveiligen, waarbij alles is gericht op de uitvoering van criminele en/of terroristische acties, maakt steeds meer plaats voor een preventieve aanpak gericht op de modus operandi van kwaadwillenden. Het is de taak van de profiler of proactieve beveiliger om voorzorgsmaatregelen te nemen. Het doel daarbij is ervoor zorgen dat iemand zijn plan niet langer kan of wil uitvoeren. Vanuit dit principe is de methodiek vrijwel overal toepasbaar waar organisaties vitale waarden moeten beschermen.

Waarom is de profiling methodiek zo krachtig?

Dat heeft te maken met het simpele feit dat de rollen tussen aanvaller en verdediger worden omgedraaid op het moment dat de profiler contact maakt en security questioning gaat stellen. Dit brengt een potentiële aanvaller in het defensief waarbij het extreem lastig is om onder druk de ware intentie te verbergen.

Bert van Pel

Wil je jezelf specialiseren?

Profiling Basics Een profiling cursus op hoofdlijnen. Niet te duur wel heel erg goed.

Operational Security Profiler (OSP) Maatgevend in het vakgebied.

Studieboek Proactief beveiligen op basis van Predictive Profiling. Volgens SVPB en OSP-norm

Gratis E-book 5 Essentiële Verdachte Indicatoren. Zie wat anderen over het hoofd zien


Bronnen:

Geschiedenis.nl: Operatie Jonathan

Theater van de angst: Beatrice de Graaf

Definitie predicive profiling Berndt Rif Security Expert
Reacties