Wat is security questioning?
Bert van Pel
2 min
0

Wat is security questioning?

2 min
0

Wat is Security Questioning en hoe werkt dit in de praktijk?


Wat is de Definitie van security questioning

Het bevragen van een persoon op basis van een eerder waargenomen verdachte indicator en/of normafwijking die te relateren is aan een beschreven modus operandi, met als doel de dreiging te ontkrachten.


Anders gezegd

Profilers stellen vragen om een logische verklaring te vinden als er sprake is van één of meerdere verdachte indicatoren. Daarbij gaat het niet om het bewijzen dat er sprake is van een dreiging maar het ontkrachten daarvan. Daar zit ook meteen de grootste valkuil voor een profiler. Want zonder de juiste toepassing van security questioning krijgt een bezoeker of klant altijd het nadeel van de twijfel.


Hoe werkt dat dan?

De technieken die hiervoor worden ingezet vragen naast tact en inlevingsvermogen, ook analytische vaardigheden van de profiler. Security Questioning heeft daarom meer overeenkomsten met een journalistieke aanpak dan een politieverhoor. Een persoon die geïnterviewd wordt, is immers geen verdachte in strafrechtelijke zin en mag zich ook niet zo voelen. Voor een daadwerkelijke tegenstander is deze methodiek slecht nieuws. De bij voorkeur, open vragen die worden gesteld zijn onvoorspelbaar en zorgt dat de rol tussen aanvaller en verdediger wordt omgedraaid. Het afschrikeffect is daarmee groot. .


Meer zekerheid bij een onzekere situatie

De profiler krijgt meer zekerheid bij het maken van een dreiging of geen dreiging beslissing. Bij dreiging neemt de profiler voorzorgsmaatregelen die ervoor moeten zorgen dat een potentiële aanvaller zijn plan niet langer kan of wil uitvoeren.

Predictive Profiling

Waar wordt Security Questioning toegepast?

Internationale luchthavens passen security questioning toe om gewone passagiers te kunnen onderscheiden van passagiers met een verkeerde intentie. Maar ook een alledaags gesprek tussen mensen heeft soms kenmerken van security questioning. Zeker aan het begin van een relatie als er veel onzekerheid is hebben mensen de neiging om tot in detail vragen te stellen. Al is het alleen maar om er zeker van te zijn dat de persoon ook de persoon is die hij of zij zegt te zijn. Het vaststellen van de ware identiteit en intentie is de belangrijkste vaardigheid die een profiler moet beheersen.


Warme benadering

Een profiler zal in korte tijd een verstandhouding moeten opbouwen met de persoon die geïnterviewd wordt. Een warme benadering daarbij is essentieel. Er moet immers een security probleem worden opgelost en dat werkt nu eenmaal beter als mensen bereid zijn om met de profiler samen te werken. Daar zijn human intelligence (HUMINT) technieken en strategieën voor die je, ahum, bij ons kan leren.


Waar kan ik dit leren leren?

De registeropleiding Operational Security Profiler (OSP) leert Security professionals om Security Questioning toe te passen in je eigen praktijkomgeving. Je leert stap voor stap alle strategieën zodat het alleen maar goed kan gaan. Het mooie is dat je direct kan beginnen en nergens naar toe hoeft.

Groet,

Bert van Pel

Wil je jezelf specialiseren? 

Profiling Basics. Een profiling cursus op hoofdlijnen. Niet te duur wel heel erg goed.

Operational Security Profiler (OSP) Maatgevend in het vakgebied.

Studieboek proactief beveiligen op basis van predictive profiling. Volgens SVPB en OSP-norm.

Gratis e-book 5 essentiële verdachte indicatoren. Zie wat anderen over het hoofd zien.

Preventional masterclass security questioning Voor organisaties die met hun eigen security team aan de slag willen.

 

 

Reacties