Wat zijn Verdachte indicatoren?
Bert van Pel
2 min
0

Wat zijn verdachte indicatoren en hoe worden deze in de praktijk toegepast?

2 min
0

Wat zijn verdachte indicatoren?

Volgens de definitie de wij hanteren zijn verdachte indicatoren een aan een modus operandi te koppelen afwijking van de norm op basis van een persoon, voorwerp, situatie of informatie.


Anders gezegd

Verdachte indicatoren kunnen voorkomen in: gedrag, voorwerpen en/of situaties. Het is de taak van de profiler, om door middel van Security Questioning een logische verklaring te vinden voor de verdachte indicatoren. Dit wordt ook wel falsificeren of ontkrachten genoemd. Een profiler zoekt actief naar verdachte indicatoren in zijn operationele omgeving.


Hoe zit het dan met intuïtie?

In iedere besluitvorming speelt intuïtie altijd een rol. Verdachte indicatoren zijn voor de profiler een filter om snel een scan te kunnen maken van zijn omgeving. Belangrijk om hierbij op te merken is dat het slechts een signaal is dat er iets aan de hand zou kunnen zijn. Dit is trouwens Iets wat mensen van nature doen als er sprake is van een mogelijke dreiging.


Kun je een voorbeeld geven van een verdachte indicator?

Banken registreren automatisch ongebruikelijke transacties bij hun klanten. Een signaal van een ongebruikelijke transactie kan een reden zijn om met de klant contact op te nemen. Dit is een voorzorgsmaatregel als de bank bijvoorbeeld tegelijkertijd een bankopname ziet in 2 landen. Niemand kan op 2 plaatsen tegelijkertijd zijn. Met verdachte indicatoren is het net zo.


En dan?

Als de profiler in staat is om de eerder waargenomen verdachte indicatoren te ontkrachten, dan mag hij ervan uitgaan dat er geen sprake is van een dreiging. Het omgekeerde kan ook. Als de profiler de verdachte indicator niet kan ontkrachten, dan gaat hij uit van dreiging en zal voorzorgsmaatregelen gaan nemen. Tot slot zijn verdachte indicatoren altijd: tijd- plaats-  en cultuurgebonden. Met andere woorden, een verdachte indicator in omgeving A hoeft niet per se een verdachte indicator in omgeving B te zijn. Als verdachte indicatoren niet kunnen worden ontkracht dan zal een profiler voorzorgsmaatregelen nemen die omschreven staan in procedures.


Conclusie

Verdachte indicatoren zijn slechts een signaal dat er iets aan de hand zou kunnen zijn. Het is aan de profiler om uit te zoeken of er een security probleem is of niet


Heb je nog meer voorbeelden van verdachte indicatoren?

Ja, in ons gratis te downloaden E-book staan 5 essentiële verdachte indicatoren die vrijwel overal toepasbaar zijn. Deze 5 verdachte indicatoren zijn gekoppeld aan waargebeurde terroristische en criminele incidenten. Je ontdekt ook wat je al kan doen bij het waarnemen van verdachte indicatoren.


Predictive Profiling


Claim hier je gratis e-book met 5 essentiële verdachte indicatoren


Bert van Pel


Wil je jezelf specialiseren?

Profiling Basics. Een profiling cursus op hoofdlijnen. Niet te duur wel heel erg goed.

Operational Security Profiler (OSP) Maatgevend in het vakgebied.

Studieboek Proactief beveiligen op basis van predictive profiling Volgens SVPB en OSP-norm

Gratis e-book 5 essentiële verdachte indicatoren. Zie wat anderen over het hoofd zien.Reacties