Aanslag
Bert van Pel
2 min
0

Deze 5 tips gaan je focus op verdacht gedrag drastisch veranderen

2 min
0


Is het vreemd of verdacht gedrag?


De politieagent op Amsterdam Centraal wordt de hele dag aangekeken door de mensen die zijn collega en hem voorbij zien lopen.

Dit keer is het anders.

De jongeman die ogenschijnlijk doelloos rondloopt, kijkt hem aan op een manier die de agent - naar eigen zeggen - nog niet eerder heeft ervaren. Er wordt besloten om de jonge man van korte afstand te observeren.

Niet veel later klinken er scherpe pistoolschoten in de drukke stationshal.

De jongeman heeft met een mes ingestoken op 2 Amerikaanse toeristen die bij de informatiebalie staan te wachten. De agenten die al in zijn buurt zijn reageren direct door hem uit te schakelen. Hiermee wordt voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen.


Wat was de aanleiding?

De aanleiding voor deze aanslag was een cartoonwedstrijd die Geert Wilders had aangekondigd om de Profeet te tekenen. De Afghaanse Jawed S. is uit Duitsland met de trein naar Amsterdam gereden om zijn woede over deze, in zijn ogen, belediging van de Profeet om te zetten in geweld.


Verdacht of niet?

De agenten hebben gereageerd op verdachte indicatoren in combinatie met hun ervaring. Kennelijk ging alles zo snel dat er helaas geen tijd was om deze man aan te spreken. Verdachte indicatoren zijn het gereedschap voor security professionals om snel te kunnen filteren wat wel of niet interessant is om aandacht voor te hebben.


Afwijkend gedrag

Het heeft niks te maken met de term afwijkend gedrag die je zo nu en dan voorbij ziet komen. Als je daarop moet reageren in een drukke stationshal waar zo’n 160.000 mensen per dag in- en uitstappen dan is dat niet realistisch. Bovendien is afwijkend gedrag vooral gebaseerd op een persoonlijke mening.

De term afwijkend gedrag is voor amateurs.

 

Professionals maken gebruik van verdachte indicatoren die niets te maken hebben met een mening of persoonlijke voorkeur. Die indicatoren zijn voor een deel omgeving specifiek en voor een deel generiek omdat mensen met een slechte intentie nu eenmaal een aantal verdachte gedragingen met elkaar delen.

Mag ik dan geen mening hebben?

Jawel, als het gaat om de tomatensoep van je oma of dezelfde soep die door een activist tegen het glas van de Mona Lisa wordt gegooid. Als het gaat om security beslissingen, zoals in bovenstaand voorbeeld die gaan over leven en dood dan moet je weten wat je doet en vooral waarom.  Daar komt bij dat een verdachte indicator slechts een signaal is dat er iets aan de hand zou kunnen zijn. Security questioning biedt meer zekerheid om te kunnen bepalen of dat wel of niet zo is.Preventional


Dat wil zeggen, als daar nog tijd voor is. Bovenstaande foto laat zien dat kwetsbare kunst in een museum nauwelijks te beveiligen is op het moment dat activisten overgaan tot de uitvoering van hun actie.

Hoe herken ik verdacht gedrag?

Goed dat je het vraagt. Wij hebben een gratis waardevol e-boek. Daarin ga je 5 verdachte indicatoren leren die jouw focus op verdacht gedrag drastisch gaat veranderen. Ik deel het met je omdat ik uit ervaring weet dat je hier een groot verschil mee gaat maken. Om ervoor te zorgen dat je er ook een concreet beeld bij hebt, geef ik bij elke verdachte indicator een gebeurtenis zodat je het makkelijker onthoudt.

Wat moet ik doen om het gratis E-book over Verdachte Indicatoren te ontvangen?

Op deze pagina vul je je naam en je beste e-mailadres in. Dan ontvang je het direct. En als je het eenmaal weet dan beloof ik je dat je het nooit meer over het hoofd gaat zien.

Groet,

Bert

PS. Na ontvangst van het E-book met 5 essentiële verdachte indicatoren ontvang je nog een aantal waardevolle praktijktips.

Profiling Basics. Een profiling cursus op hoofdlijnen. Niet te duur wel heel erg goed.

Operational Security Profiler (OSP) Maatgevend in het vakgebied.

Studieboek proactief beveiligen op basis van predictive profiling. Volgens de OSP en SVPB-norm.

Reacties