Observatievaardigheden voor beveiligers
Bert van Pel
3 min
0

Het belang van goede observatievaardigheden voor een beveiliger.

3 min
0

Het belang van goede observatievaardigheden voor een beveiliger kan niet worden onderschat. Niet in de laatste plaats omdat mensen met een verkeerde intentie de nodige moeite doen om niet door jou opgemerkt te worden.

Potentiële dreigingen snel signaleren

Als beveiliger is een scherpe en nauwkeurige observatie essentieel in het detecteren van verdacht gedrag en potentieel gevaarlijke situaties. Het vermogen om details op te merken, veranderingen in gedrag of omgeving waar te nemen en relevante informatie te registreren, stelt je in staat om snel te reageren en potentiële dreigingen vroegtijdig te signaleren.

Beveiligers die goed getraind zijn in observatievaardigheden kunnen verdachte indicatoren opmerken die een signaal zijn dat er iets aan de hand zou kunnen zijn. Ze hebben als het ware een scherp filter ontwikkeld om zaken die wel of niet zo belangrijk zijn vanuit security oogpunt te kunnen onderscheiden.


Ontwikkeling van observatievaardigheden gaat om:

 • Gedetailleerde kennis van de norm van je omgeving
 • Kennis van verdachte indicatoren
 • Weten wie je tegenstander is en hoe die te werk gaat
 • Het om kunnen gaan met culturele verschillen
 • Interesse in het gedrag van mensen


Vergelijk het met een menselijke firewall

Een computer reageert als het goed is automatisch op dreigingen. Ook beveiligers kunnen een menselijke firewall ontwikkelen als zij weten welke verdachte indicatoren en welke modi operandi in hun omgeving van toepassing zijn. In tegenstelling tot een computer firewall gaat dit helaas nog niet automatisch. Je zal er wat moeite voor moeten doen.


Predictive profiling

Cover en coverstory

Een persoon met slechte intenties wil graag onder jouw radar blijven. Om dit te kunnen doen is een cover en coverstory noodzakelijk. Het is immers heel erg lastig om gedurende wat langere tijd te doen alsof je een gewone klant of bezoeker bent. Een getrainde profiler is in staat om een cover en coverstory te breken als daar sprake van is. De profiler gebruikt hiervoor de technieken van security questioning.


Training en oefening

Het ontwikkelen van sterke observatievaardigheden vereist training, ervaring en continue professionele groei. Je zal moeten leren hoe je gericht kunt waarnemen, aandacht besteden aan details en deze informatie effectief kunnen verwerken.

Dat begint met het leren om onderscheid te maken tussen normaal gedrag en verdacht gedrag. Daar kan je nu al mee beginnen. Door eens goed te observeren wat normaal gedrag is in jouw omgeving kom je al heel ver.

Vraag jezelf af:

 • Wat komen mensen doen in jouw omgeving -wat is hun intentie?
 • Zijn ze alleen of met anderen?
 • Wat hebben ze zoal bij zich?
 • Zijn ze bekend in jouw omgeving of niet?
 • Hoe identificeren zij zich als daar om wordt gevraagd?
 • Wat zijn de meest gestelde vragen aan jou?
 • Enz.


Dat hoef ik mij niet af te vragen, want dat weet ik al

Als je ergens al langer werkt dan weet je het antwoord op deze vragen al uit je hoofd. Dat komt omdat je het al zo vaak hebt gezien of gehoord dat het al in je langetermijngeheugen staat als concrete beelden. Maar zien is iets heel anders dan waarnemen en observatie. Het eerste doe je onbewust en observatie doe je bewust.

Het trainen van observatievaardigheden stelt je in staat om je intuïtie en vaardigheden te ontwikkelen en sneller te reageren op mogelijke dreigingen. Observatievaardigheden zijn nooit af; ze moeten voortdurend worden bijgeschaafd en verfijnd. Gelukkig kan en mag je dat iedere dag doen ;-)

Niet alles wat je denkt te zien is ook zo

Niet geheel onbelangrijk is dat je jezelf bewust bent je eigen biases en tunnelvisie die je waarneming beïnvloeden. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig bijscholing volgt en de nieuwste technieken en methodologieën op het gebied van observatie blijft volgen. Dat kan je, ‘ahum’ bij ons doen.


En nu?

Het is duidelijk dat observatievaardigheden een cruciale rol spelen voor jou als beveiliger. Door scherp te observeren, details op te merken, verdachte indicatoren waar te nemen en security questioning te leren toepassen, kan je potentiële dreigingen tijdig identificeren en hierop reageren. Training en continue professionele ontwikkeling zijn essentieel om observatievaardigheden te verbeteren en bij te blijven in een steeds veranderende beveiligingsomgeving.

Groet,

Bert

Profiling Basics. Een profiling cursus op hoofdlijnen. Niet te duur wel heel erg goed.

Operational Security Profiler (OSP) Maatgevend in het vakgebied.

Studieboek Proactief Beveiligen op basis van Predictive Profiling. Volgens SVPB en OSP-norm.

Gratis E-book 5 Essentiële Verdachte Indicatoren. Zie wat anderen over het hoofd zien.

Reacties