Is predictive profiling moeilijk om te leren?
Bert van Pel
3 min
0

Predictive profiling moeilijk om te leren? Dat valt wel mee want de principes zijn eenvoudig

3 min
0

Een veelgestelde vraag aan ons is of Predictive profiling moeilijk is om te leren? Mwah, Het vergt natuurlijk zoals met alles training, ervaring en kennis om deze methodiek effectief toe te passen. De principes van predictive profiling zijn gelukkig eenvoudig en dus te leren voor iedereen die daar wat moeite voor wil doen.

De basis

Als beveiliger zal je bekend moeten zijn met de algemene gedragspatronen, maar ook specifieke indicatoren van verdacht gedrag die voor jouw operationele omgeving van toepassing zijn. Het aanleren van predictive profiling vereist vooral tijd, toewijding en zelfreflectie. Hoewel de principes en uitgangspunten eenvoudig zijn, maakt dat de toepassing nog niet tot een simpele taak, maar met de juiste training en ervaring kunnen beveiligingsprofessionals deze methodiek succesvol toepassen. 

 

De voordelen van predictive profiling

De voordelen van predictive profiling is dat het een krachtige methodiek is om potentiële dreigingen te identificeren voordat ze daadwerkelijk plaatsvinden. Het biedt het talloze voordelen zoals:

Vroegtijdige detectie: Predictive profiling stelt beveiligingsprofessionals in staat om verdachte personen, voorwerpen en situaties vroegtijdig te herkennen. Dit geeft de mogelijkheid om proactief op te treden en preventieve maatregelen te nemen als dat nodig is.

Efficiëntieverbetering: Een van de belangrijkste voordelen van predictive profiling is de verbeterde efficiëntie in beveiligingssystemen. Door gerichte screening kunnen beveiligingsprofessionals hun middelen effectiever inzetten en zich richten op de meest risicovolle personen of situaties. Hierdoor worden wachttijden verkort en kan er sneller gereageerd worden in geval van een dreiging. 

Predictive profiling kan ook helpen bij het identificeren van nieuwe dreigingen of trends. Dat komt omdat Red Teaming een onderdeel is van predictive profiling. Dit helpt organisaties om zich voor te bereiden op nieuwe soorten dreigingen en maatregelen te treffen om deze te voorkomen. 

Verhoogde veiligheid: Uiteindelijk draagt predictive profiling bij aan een verhoogd niveau van veiligheid. Het vermogen om potentiële dreigingen vroegtijdig te detecteren, betekent dat beveiligingsprofessionals proactief kunnen handelen om schade te voorkomen. Dit geeft een gevoel van geruststelling aan degenen die worden beschermd en creëert een veilige omgeving waarin mensen zich vrij kunnen bewegen. Predictive profiling is door iedereen te leren die daar wat moeite voor wil doen.Hoe leer je predictive profiling?

Het kan in het begin wat uitdagend lijken om deze methodiek te leren. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om je kennis en vaardigheden op dit gebied te ontwikkelen. Denk daarbij aan:

Opleiding en training: Een goede manier om predictive profiling te leren, is door deel te nemen aan gespecialiseerde opleidingen en trainingen. Deze opleidingen bieden inzicht in de theoretische achtergrond van predictive profiling en leren je de praktische aspecten ervan toe te passen. Zorg ervoor dat je kiest voor gerenommeerde opleiders met ervaring en expertise op dit gebied. Je kunt predictive profiling niet leren van iemand die dit zelf nog nooit in de praktijk heeft gedaan. 

Mentorschap: Een andere waardevolle bron voor het leren van predictive profiling is mentorschap. Zoek beveiligingsprofessionals met ruime ervaring in het vakgebied die bereid zijn hun kennis en vaardigheden met jou te delen. Door samen te werken met een mentor kun je gebruikmaken van hun praktijkervaring, handige tips ontvangen en waardevolle inzichten verwerven. Preventional heeft hiervoor een eigen platform waar professionals hun ervaringen en tips kunnen delen. Zelf heb ik alles geleerd van mijn Israëlische supervisors in de periode dat ik zelf nog profiler was op Schiphol. Om het daarna helemaal om te vormen tot methodiek die veel breder is dan de burgerluchtvaart. 

Praktijkervaring: Net als bij veel andere vaardigheden geldt ook voor predictive profiling dat oefening baart kunst. Het verkrijgen van praktijkervaring is essentieel om de methodiek onder de knie te krijgen. Ga aan de slag bij organisaties zoals evenementen of luchthavens, waar je de kans krijgt om predictive profiling in de praktijk toe te passen. Het toepassen van security questioning is daarin de grootste, maar je mag ook zeggen mooiste uitdaging ;-)

Houd trends en ontwikkelingen in de gaten: Het leren van predictive profiling stopt niet na het voltooien van een opleiding of het verkrijgen van praktijkervaring. Het is belangrijk om voortdurend op de hoogte te blijven van trends en ontwikkelingen binnen het vakgebied. Lees studieboeken, volg webinars en neem deel aan conferenties om je kennis up-to-date te houden en nieuwe inzichten op te doen. 

Continu leren: Blijf altijd openstaan voor nieuwe kennis en leerervaringen. Praat regelmatig met andere beveiligingsprofessionals, wissel ideeën uit en blijf nieuwe methodieken onderzoeken die relevant kunnen zijn voor predictive profiling. Door continu te leren, kun je je vaardigheden verder ontwikkelen en de effectiviteit werk verbeteren. 


Predictive Profiling


Conclusie:

Hoewel het aanleren van predictive profiling tijd kost en oefening vereist, is het zeker haalbaar met de juiste inzet en toewijding. Door gebruik te maken van opleidingen, mentorschap, praktische ervaring en voortdurend leren zul je geleidelijk beter worden in deze belangrijke vaardigheid. 

 

Groet,

Bert

Profiling Basics. Een profiling Masterclass op hoofdlijnen. Niet te duur wel heel erg goed.

Operational Security Profiler (OSP) Maatgevend in het vakgebied.

Studieboek proactief beveiligen op basis van Predictive Profiling. Volgens SVPB en OSP-norm.

Gratis E-book 5 Essentiële Verdachte Indicatoren. Zie wat anderen over het hoofd zien.

Security Questioning praktijkdag masterclass op locatie in Amsterdam


 

 

Reacties