profiling opleiding
Bert van Pel
3 min
0

Waar moet een goede profiling opleiding aan voldoen? De 10 criteria die jouw keuze makkelijker maakt.

3 min
0

Iets met bomen en een bos.

En daar dan niet doorheen kunnen kijken.

Sinds een paar jaar schieten de profiling opleidingen en cursussen uit de grond. Als jij jezelf aan het oriënteren bent, vraag je jezelf af waar en bij wie je het beste een predictive profiling opleiding kan gaan doen?

En dan ga jij mij zeker nu vertellen dat dat bij jou het beste kan?

Nee, zeker niet want wij werken heel graag met zzp beveiligers omdat we dat nu eenmaal het leukste vinden om te doen. Bovendien is onze manier van online lesgeven ook niet voor iedereen de beste oplossing.

Om je te helpen bij je keuze, heb ik hier een checklist met 10 criteria waar je rekening mee moet houden.

Komt ie.

Past de profiling methodiek bij jou?

Een profiler is een specialist die op een andere zelfstandige manier zijn beslissingen neemt. Dat moet niet alleen passen bij jou maar ook bij de organisatie waar je voor werkt.

Wat is voor jou de meerwaarde?

Het investeren van tijd en geld in een profiling opleiding is in tegenstelling tot het behalen van een beveiliging, EHBO of VCA-opleiding geen verplichting. Het is een vrije keuze. Het past meer in jouw persoonlijke ontwikkeling in het vakgebied. Een opleiding in een andere richting past op dit moment misschien veel beter bij jou. Denk daarbij aan: cameratoezicht, persoonsbeveiliging of om maar wat te noemen, hondengeleider.

Ervaring van de docenten

Docenten die een opleiding verzorgen moeten experts zijn in het vakgebied en beschikken over relevante profiling praktijkervaring. Dat is belangrijk omdat zij hun ervaringen en inzichten weer kunnen delen met jou.

Certificering/ accreditatie

Een certificering of accreditatie helpt om je geloofwaardigheid als profiling specialist te vergroten. Voor een deel dan, hè. Je certificering is in de praktijk niks waard als je de profiling principes niet toepast.

Strategisch, tactisch of operationeel?

Achter het operationele en tactische verhaal van profiling zit ook nog een strategische kant. Dat gaat over het inrichten van een proactief beveiligingssysteem. De vraag is wat je nodig hebt? Als je operationeel actief bent dan is een operationele opleiding genoeg. Zit je meer aan de leidinggevende kant, dan is het beter om een opleiding te doen die meer de nadruk legt op de strategische kant.

Een evenwichtige mix

Een goede profiling opleiding biedt een evenwichtige mix tussen theoretische- en praktische toepassingen. Het curriculum moet gericht zijn op echte situaties en casestudies om je de nodige vaardigheden en inzichten te geven.

Actuele kennis

Gezien de snel evoluerende aard van criminaliteit en dreigingen is het essentieel dat de opleiding up-to-date is met de nieuwste trends en inzichten. De opleider neemt daarin zijn brede ervaringen mee naar de student.

Focus op ethiek

Profiling is een krachtig instrument dat voortbouwt op onze natuurlijke reacties op dreiging. Daar zit ook meteen de grootste valkuil, want ons waarnemings- en beoordelingsvermogen wordt behoorlijk overschat. Een goede opleiding besteed daarom ook aandacht aan de ethische aspecten van profiling zodat je de methodiek op een verantwoorde manier kunt gebruiken.

Kosten

Voor een opleiding zijn kosten altijd direct en indirect. Direct in de zin van het cursusgeld en indirect als het gaat om de uren dat je niet inzetbaar bent voor je opdrachtgever. Daar heb je zelf niet zoveel last van als je in loondienst bent, maar een zzp-beveiliger moet hier serieus rekening mee houden. Als beveiliger binnen het cao particuliere beveiliging, zijn er onder voorwaarden subsidiemogelijkheden. Voor een zzp-beveiliger zijn de opleidingskosten uiteraard aftrekbaar voor de belasting.

Preventional

Risico

Wat als je tijdens of achteraf niet tevreden bent of erachter komt dat dit toch niet iets voor jou is? Kan je dan je cursusgeld terugvragen? Deels of geheel en wat zijn de voorwaarden?

Kortom, bij wie ligt het risico?


Conclusie

Het kiezen van de juiste opleiding is een belangrijke stap in je professionele ontwikkeling als (zzp) beveiliger. Door te investeren in een kwalitatief hoogstaande opleiding of cursus kan je verder komen in je carrière. De genoemde punten zijn vast nog wel aan te vullen, maar geven je hopelijk toch wat meer houvast in de keuze die je wil maken.


Groet,

Bert

PS Ga ik weer verder met de cursus Japanse kalligrafie (Shodö) waar ik aan ben begonnen.


Profiling Basics. Een profiling cursus op hoofdlijnen. Niet te duur wel heel erg goed.

Operational Security Profiler (OSP) Maatgevend in het vakgebied.

Studieboek proactief beveiligen op basis van predictive profiling Volgens SVPB en OSP-norm

Gratis E-book 5 Essentiële verdachte indicatoren. Zie wat anderen over het hoofd zien.

Reacties