Museum beveiliging
Bert van Pel
3 min
0

Wat is de criminele planning cyclus?

3 min
0

Het klinkt fantastisch. Een criminele planning cyclus waar je de klok op gelijk kan zetten. Dus allemaal voorspelbare hapklare stappen zodat je een crimineel of terrorist altijd een stap voor kan zijn.


Helaas, de wereld zit wat gecompliceerder in elkaar dan dat.


Wat is de criminele/ terroristische planning cyclus?

Het gaat om een aantal stappen die een kwaadwillende moet zetten om zijn plan te laten slagen. Het zijn er 8 en voor gevorderden 9.

1 Doel bepalen. Handig als je weet wat je wil en waarom.

2 Informatie verzamelen. Kan je op je zolderkamer doen met behulp van Google.

3 Surveillance. Daarvoor moet je de deur uit om bij het beoogde doelwit te spieken waar de kwetsbaarheden zijn en of die groot genoeg zijn om er ongezien doorheen te glippen.

4 Planning. Als je een crimineel bent of terrorist dan is er geen ruimte om van je planning of te wijken. Het moet in 1 keer goed.

5 Tooling-up. Alles wat je nodig hebt om je plan te laten slagen. De ene helft is te vinden in je keukenkastje of bestek-la, de andere helft via andere wegen als je beschikt over de juiste contacten of een beetje handig bent met scheikunde.

6 Dry run. Generale repetitie. Als die lukt kan je door. Zo niet dan ga je weer terug naar stap 1 of, als je pech hebt naar de gevangenis wegens vergevorderde voorbereidingshandelingen.

7 Uitvoering. Dit is het moment dat de beveiligingsmaatregelen gaan bewijzen dat ze voor niks zijn geweest. Of niet.

8 Vlucht. Denk aan het TV-programma Hunted, maar dan zonder die drukke –‘we pakken ze’- politiemeneer.


Predictive profiling

Is die volgorde altijd zo en gaat het altijd zoals van tevoren gepland?

Nee.

Kijk maar.

Okkie Durham, die via een raam bij het Van Gogh Museum inbrak en het 'Uitgaan van de hervormde kerk te Nunen ' en 'Zeezicht op Scheveningen', meenam, was daarvoor een paar keer op surveillance in het museum geweest. Zijn oorspronkelijke idee was 'De Aardappeleters' te stelen. Of zoals hij het zelf verwoordde, ‘De aardappeltelers van Van Gogh.’ Okkie verloor tijdens de vluchtfase zijn baseball cap op straat. Daarmee liet hij zijn eigen DNA-spoor achter. Bekijk het verhaal over zijn voorverkenning en uitvoering hier.

Nog een voorbeeld:

De zwangere Ann Marie Murphie werd op Londen Heathrow gearresteerd met Semtex in haar koffer. Daar had ze zelf geen idee van, want daar had haar verloofde Nazir Hindawi voor gezorgd. Ann Marie Murphie had de pech om verkering te krijgen met een terrorist. Hij kon haar ongemerkt gebruiken als onderdeel van zijn plan om een vliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij Elal op te blazen. Een profiler van Elal doorzag het plan en wist op op het laatste moment een aanslag te voorkomen.

Kan nog wel even een uurtje doortypen. Over terroristen die zich verslapen of vast komen te zitten in de file op de dag van de aanval.

Je kan je ook afvragen of er nog iets voorafgaat aan stap 1? Die vraag stelde Berndt Rif ooit tijdens een college. Een hele goeie vraag trouwens.

En als je je brein echt wilt kraken, zou je er zelfs achter kunnen komen dat er planning cyclussen in de planning cyclus verstopt zitten.

Wat denk jij? Zet je antwoord in de comments.


Hoe dan ook; uiteindelijk heb je als beveiliger of als organisatie te maken met een kwaadwillende die een aanvalsplan heeft bedacht. Dat is in essentie waar het hier echt over gaat.


Een aanvaller tegenover een verdediger.

Ik neem voor het gemak aan dat jij als lezer tot de laatste categorie behoord. Wat overigens wel betekent dat het handig is als je jezelf kan verplaatsen in de eerste categorie. Een militair strateeg kan je zo op de achterkant van een bierviltje uitleggen dat als je de werkwijze van je tegenstander niet kent je op voorhand kansloos bent.

En nu?

Kijk eens welke loopholes er in jouw organisatie te vinden zijn. Okkie Durham legt uit hoe hij dat heeft gedaan.

Groet,

Bert

Profiling Basics. Een profiling cursus op hoofdlijnen. Niet te duur wel heel erg goed.

Operational Security Profiler (OSP) Maatgevend in het vakgebied.

Studieboek proactief beveiligen op basis van Predictive Profiling. Volgens SVPB en OSP-norm.

Gratis E-book 5 Essentiële Verdachte Indicatoren. Zie wat anderen over het hoofd zien.

Reacties